Charlesview Residences, Boston

Courtyard with plant beds and small trees surrounded by residential buildings
project profile data
Area: ca. 5,300 m²
Construction year: 2013
Landscape architect: Stantec Planning and Landscape Architecture P.C., Boston
Contractor: Xquisite Landscaping Inc., Stoughton
System build-up: “Driveway” with Stabilodrain® SD 30

The new “Charlesview Residences” consist of a 340-unit-complex with residential units, shops and public areas such as a community center. Charlesview Inc., the building owner, was founded by several interdenominational churches in the early 1970s, and has been providing affordable housing for the needy in North Allston since decades. Already the nearby previous building was home to people of different cultures, religions and languages and thus contributed to community and tolerance. 70 % of the buildings and exteriors of the about 8,000 m² large area were built on top of an underground parking garage accommodating up to 243 vehicles. The result was an impressive green roof area of more than 5,000 m². Both the walkand driveways as well as the planted areas were implemented on the continuously laid drainage element Stabilodrain® SD 30. The project was awarded a LEED Silver certification.

  • Green courtyard with shrubs and small trees surrounded by residential buildings
    The courtyard is designed to allow residents to stroll through the courtyard.
  • Courtyard with plant beds and surrounded by residential buildings
    70 % of the buildings and exteriors were built on top of an underground parking garage.
  • Residential buildings around a courtyard with plant beds
    The planting areas have been delimited from the remaining roof surface by low kerbs from one side and by benches from the other side.
  • Courtyard with Catmint plants and small trees